Urmărește-ne
Pagină web realizată de Masoterapia Center © 2025 - Certificat SSL
Masajul reprezintă un set de manevre de tip manual sau tehnic, prin care se ia contact cu tegumentul pentru a stimula pielea și țesuturile adiacente (musculatura, ligamente, tendoane, articulatii, etc.) cu scopul determinării unor reacții vasculare, biochimice, de stimulare senzitivă și de inducere de reacții de tip reflex în vecinătatea zonei de masaj sau la distanță. Scopul inducerii unor astfel de reacții poate fi de relaxare, profilactic, terapeutic și/sau recuperator.
Cuvântul masaj poate proveni din multe izvoare, un exemplu ar putea fi din limba franceză massage "fricțiunea frământată", care, la rândul său, provine de la cuvântul arăbesc "massa" care înseamnă "a atinge, a simți". Din timpuri imemoriale, masajul se practica fără a i se fi cunoscut efectele fiziologice şi medicale precise, fără o metodologie precizată, dar cu efecte benefice recunoscute şi apreciate.
Prima lucrare românească despre masaj datează din 1885, aparţinând lui R. P. Manga (lucrarea, destul de complexă, se referă la date istorice, descriere de tehnici, observaţii asupra efectelor masajului aplicat în tratamentul reumatismului, al anchilozelor fibroase, al nevralgiilor şi al „artritelor"). -ca masaj recuperator este considerat în premieră de N. Hălmagiu (1889), cu lucrarea sa intitulată „Masajul şi mobilizarea ca tratament în unele fracturi". -după anul 1930, în Transilvania, masajul este răspândit ca practică medicală, mai ales în sanatorii şi staţiuni balneoclimaterice sub impulsul Prof. Dr. Marius Sturza -după anul 1940 îl „implementează" şi la Bucureşti, pe baze ştiinţifice -după anul 1950, în cadrul noului Institut de Balneologie reînfiinţat de regretatul Prof. Dr. Traian Dinculescu, masajul medical îşi câştigă un important şi binemeritat rol în terapia medicală, datorită eminentului cercetător şi practician, Dr. Tudor Agârbiceanu. Acest medic de mare reputaţie în domeniul balneo-fizioterapiei, a creat o adevărată şcoală de maseuri medicali, ale cărei efecte şi rezultate sunt recunoscute şi în zilele noastre. Renumitul Profesor Dr. Adrian N. lonescu afirmă că mâna (maseorului), prin multiplele sale proprietăţi „devine prin practică îndelungată, cel mai valoros şi mai eficient aparat de masaj".